CBR4

Twee fraudeurs bij theorie-examen CBR in Utrecht betrapt

Posted on Posted in Fraude, Theorie

Het CBR heeft zowel maandag als dinsdag een kandidaat die fraude probeerde te plegen tijdens het theorie-examen op heterdaad betrapt. Een vrouw én een man wilden met behulp van opnameapparatuur de examenvragen doorseinen aan een handlanger die de examenstof wel beheerste en zo de antwoorden via die persoon verkrijgen. Een maand geleden werd op het examencentrum in Utrecht ook al een fraudeur op heterdaad betrapt.

Die persoon wist toen te vluchten. Dat lukten de vrouw en man dinsdag niet. Het CBR waarschuwde de politie, die snel ter plaatse was en de verdachten mee nam naar het bureau. Er is aangifte gedaan tegen hen en de examens zijn ongeldig verklaard. Daarnaast kunnen zij de komende tijd geen examen doen conform het sanctiereglement.

Sweeper

Het CBR gebruikt voor het opsporen van dergelijke opnameapparatuur een sweeper. Dit is een apparaat dat een openstaande 4G- of Wifi-verbinding opspoort. Volgens het CBR heeft dit in combinatie met de invoering van het nieuwe theorie-examen geleid tot een drastische verlaging van het aantal gevallen van voorzegfraude, zoals dit betreft. Slechts een enkeling zou zich hier in 2015 schuldig aan hebben gemaakt. In Utrecht betreft het al wel de tweede in een maand tijd die hierop betrapt wordt.